Στοίχημα του Προέδρου η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης

 

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” και τον δημοσιογράφο Φρίξο Δαλίτη. 

Η Κύπρος βγήκε από την κρίση και βαδίζει πλέον στην εποχή της ανάπτυξης, δηλώνει ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου, Μιχάλης Σοφοκλέους. Τα δύσκολα πέρασαν, όπως σημειώνει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην πολιτική της αποφασιστικότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Ο οποίος διεκδικεί ακόμα μια πενταετία για να συνεχίσει το έργο του.

«Μόνο τυφλός δεν μπορεί να δει την κοσμογονία που ξεκίνησε να γίνεται και ασφαλώς δεν έχει τελειώσει», δηλώνει ο Μιχάλης Σοφοκλέους. «Πλέον δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Διότι και οι αριθμοί και οι αξιολογήσεις των ξένων και η οπτική των αγορών έναντι της Κύπρου έχει αλλάξει μετά την τραγική κυβέρνηση Χριστόφια», σημειώνει.

Προσθέτει ακόμα ότι η Κύπρος αποτελεί αυτή την στιγμή ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την οικονομική κρίση και σε πέντε χρόνια, εάν δεν ανακοπεί αυτή η προσπάθεια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, οι πολίτες θα τρίβουν τα μάτια τους από τα αποτελέσματα.

Τονίζει ότι για όλους αυτούς τους λόγους, αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ότι ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ευρύτερα η παράταξη τους ΔΗΣΥ, είναι έτοιμοι και μπορεί να επιτύχει εκλογικές συνεργασίες στον β’ γύρο, εάν χρειαστεί.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σύντομα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Πού θα στηρίξει το πρόγραμμα της νέας πενταετίας του; Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, θα δούμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι μόνο έχουμε πετύχει να κερδίσουμε την έξοδο της χώρας με ασφάλεια από τον βάλτο της ύφεσης, αλλά έχουμε βάλει και τις βάσεις και το υπόβαθρο για μια Κύπρο που σε πέντε χρόνια θα τρίβουμε τα μάτια μας βλέποντάς την, εάν η πορεία αυτή δεν ανακοπεί. Έχουμε σήμερα μια Κύπρο που αναπτύσσεται στην οικονομία δυναμικά, σε πολύ πιο στέρεες βάσεις αυτή τη φορά σε σχέση με το παρελθόν. Έχουμε νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Εισπράττουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε με αποτέλεσμα να μπορούμε, το κράτος με μεγάλη φερεγγυότητα, να προχωρεί σε έργα ανάπτυξης, στις εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που το αναβαθμίζουν.
Σήμερα έχουμε, επίσης, ένα κράτος που φροντίζει τους πολίτες του καλύτερα, είτε αυτό γίνεται μέσω του ΓεΣΥ και τις άλλες ενέργειες που έχουν γίνει για την αποφόρτιση της Δημόσιας Υγείας, είτε αυτό είναι με το ΕΕΕ και τον περιορισμό ή τον τερματισμό της κατάχρησης κοινωνικών δικαιωμάτων από λίγους και τη δικαιότερη κατανομή τους στους πολλούς που το έχουν ανάγκη. Έχουμε ένα κράτος που φροντίζει για μια καλύτερη παιδεία με την σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων. Έχουμε ένα κράτος που έχει εξασφαλίσει κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και την προστασία και στήριξη στον θεσμό της οικογένειας, όπως δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Έχουμε σήμερα μια Κύπρο που εκσυγχρονίζεται, γίνεται δικαιότερη και θεσμικά πιο αποτελεσματική. Έχουμε δει μια απίστευτη κινητοποίηση απέναντι στη διαφθορά. Για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο «υψηλά ιστάμενα» πρόσωπα να καταλήγουν στη φυλακή διότι έχουν καταχραστεί είτε την εμπιστοσύνη είτε τα χρήματα των Κυπρίων πολιτών και φορολογουμένων. Έχουμε ένα κράτος που φροντίζει σε συνεργασία με τους κορυφαίους στον κόσμο, να αποκτήσουμε τις δομές εκείνες με τρόπο που το κράτος να υπηρετεί τον πολίτη, αντί ο πολίτης να υπηρετεί το κράτος. Βλέπουμε επίσης καθημερινά τις ενέργειες που γίνονται στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για παράδειγμα. Αλλά βλέπουμε και μιαν αναπτυξιακή οπτική που όχι μόνο ήρθε να στηρίξει τους βασικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, η ανάπτυξη γης, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η ναυτιλία, αλλά ήρθε να επενδύσει και σε νέους στους τομείς, όπως αυτούς της έρευνας και της τεχνολογίας. Για παράδειγμα σήμερα, εκτός το οικοσύστημα που έχει γίνει μέσα από φορολογικά και άλλα κίνητρα, την start up visa και τις Πανεπιστημιακές spin-off’s εταιρείες που προωθούμε, έχουμε αυτή τη στιγμή τέσσερα ερευνητικά κέντρα που χτίζονται στην Κύπρο με τη βοήθεια είτε του κράτους, είτε με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη, όμως 13 χιλιάδες μαθητές είναι άποροι. To success story λέει η αντιπολίτευση είναι πλασματικό. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική… Μόνο κακόπιστος δεν μπορεί να δει την κοσμογονία που ξεκίνησε να γίνεται και ασφαλώς δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες ακόμη, αλλά πλέον δεν είναι μόνο οι αριθμοί, οι αξιολογήσεις των ξένων και η οπτική των αγορών έναντι της Κύπρου έχει αλλάξει μετά την τραγική κυβέρνηση Χριστόφια. Πλέον, το βλέπει και ο κάθε Κύπριος πολίτης. Το βλέπει ο οικοδόμος στην Πάφο, το βλέπει ο ξενοδόχος στη Λάρνακα, το βλέπει ο λογιστής και ο δικηγόρος στη Λεμεσό, το βλέπει ακόμα και ο δημόσιος υπάλληλος στη Λευκωσία που από την 1η Ιανουαρίου του 2017 δεν του αποκόπτεται όπως και κανενός ιδιωτικού υπαλλήλου, η  έκτακτη εισφορά. Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Κύπρο που δεν έχει επηρεαστεί θετικά από τις πολιτικές της κυβέρνησης και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Κύπρο σήμερα που δεν βλέπει τα πράγματα να βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Η αντιπολίτευση, πολύ καλύτερα θα ήταν, αντί να προσπαθεί να εκμηδενίζει και να εκφεύγει, αν θέλετε και των ευθυνών της για την κατάσταση στην οποία είχαμε περιέλθει, καλύτερα είναι να προτείνει στον λαό πώς θα χτίσουμε πάνω σε αυτό που ο λαός μας και εμείς με την καθοδήγηση που δώσαμε, έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια. Η Κύπρος, ό,τι και να λέμε στο εσωτερικό μέτωπο, για οποιονδήποτε αντικειμενικό αναλυτή, αποτελεί αυτή την στιγμή ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την οικονομική κρίση και ένα παράδειγμα προς μίμηση για την τόλμη με την οποία μεταρρυθμίζει κάθε τομέα της δημόσιας ζωής.

Ποιο είναι το στοίχημα για τον Νίκο Αναστασιάδη για αυτές τις εκλογές; Πιστεύω ότι μετά τα πρώτα τρία δύσκολα χρόνια, ενόψει και του ότι πλέον όλη η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα και η οποία δημιουργεί μια πολύ καλύτερη χώρα από αυτή που είχαμε στο παρελθόν, το στοίχημα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και όλων εμάς, είναι να αναδείξουμε αυτή την πορεία. Να εμπεδώσουμε την ανάγκη η Κύπρος να μη γυρίσει πίσω, αλλά και την ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ριζικής μεταρρύθμισης κάθε έκφανσης του κυπριακού κράτους. Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν το κάνουμε σωστά τους μήνες που έχουμε μπροστά μας, θα αποτυπωθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ναι έχουμε κάνει λάθη και οφείλουμε να τα αναγνωρίσουμε σε περιφερειακά ζητήματα, τα οποία πολλές φορές αδικούν τη μεγάλη εικόνα της πορείας της πατρίδας μας προς το μέλλον. Η ουσία όμως είναι ότι η πορεία της πατρίδας μας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και είμαστε στο μέσο μίας διαδρομής που με την ολοκλήρωσή της θα αποτελεί κοσμογονία για τον κάθε Κύπριο πολίτη, αλλά και τη θέση της Κύπρου στον σύγχρονο κόσμο.

Αλίμονο αν μετά από τόση προσπάθεια γυρίσουμε πίσω

Πού πιστεύετε ότι υπερτερεί έναντι των ανθυποψηφίων του; Έχει αποδείξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έχει και την αποφασιστικότητα και το πείσμα και την τόλμη να βάζει πάνω απ΄ όλα το εθνικό συμφέρον. Ακόμα και εις βάρος του προσωπικού του συμφέροντος πολλές φορές. Έχει αποδείξει ο Νίκος Αναστασιάδης ότι μπορεί να κινηθεί με την ίδια ευχέρεια και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τόλμη ζητήματα και προβλήματα που ανακύπτουν. Αλλά και να καθοδηγήσει, αν θέλετε, ένα Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διακατέχεται από ανθρώπους με σημαντικές εμπειρίες, από τη μια, αλλά και νέους ανθρώπους, από την άλλη, πραγματοποιώντας και θέτοντας σε εφαρμογή τις πολιτικές εκείνες που θα κάνουν την Κύπρο καλύτερη. Αυτό το ολικό πακέτο διακυβέρνησης, που υπάρχει σήμερα, δεν το βλέπουμε σε καμία άλλη πρόταση που μπαίνει ενώπιον του λαού. Βλέπουμε επίσης περιστασιακές συνεργασίες που τρομάζουν σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της χώρας μας προς το εξωτερικό. Αλλά και σε ό,τι αφορά πολιτικές όπως την οικονομία ή την εσωτερική διακυβέρνηση ευρύτερα, που θέλουν να μας επιστρέψουν πίσω. Αλίμονο εάν η Κύπρος, μετά από τόση προσπάθεια, γυρίσει πίσω.

Η εμπάθεια δεν είναι λόγος αλλαγής διακυβέρνησης 

Με ποιους θα επιδιώξει συνεργασία ο Νίκος Αναστασιάδης στον β’ γύρο των εκλογών και πόσο εύκολη είναι μία συνεργασία όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό σήμερα; Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Δεν είναι λόγος αλλαγής Κυβέρνησης είτε η εμπάθεια προς τον ΠτΔ, είτε η νοσταλγία να επιστρέψουν κάποιοι στην Κύπρο που έχασαν και με την οποία μας έφεραν προ της χρεοκοπίας. Λόγος αλλαγής της Κυβέρνησης θα ήταν ένα καλύτερο σχέδιο από αυτό που έχουμε σήμερα, ένα καλύτερο πρόγραμμα και μια καλύτερη ομάδα που θα καλείτο να διαχειριστεί τα ζητήματα της χώρας. Αυτά τα ουσιαστικά στοιχεία δεν τα βλέπουμε. Βλέπουμε εκστρατείες που αντιμετωπίζουν την προεδρία είτε ως κληρονομικό δικαίωμα, είτε ως επιχείρηση επιστροφής στα παλιά. Η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντικό πράγμα από αυτά, διότι επηρεάζει και την καθημερινή ζωή του καθενός μας και επηρεάζει, κυρίως, τη θέση της Κύπρου στον σύγχρονο κόσμο. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η θέση της Κύπρου σήμερα στον σύγχρονο κόσμο τείνει να γίνει αξιοζήλευτη.

Δεν απαντάτε όμως στο με ποιους θα επιδιώξετε συνεργασία… Εμείς είμαστε ανοικτοί. Δεν είχαμε και δεν έχουμε ταμπού σε ό,τι αφορά πιθανές εκλογικές συνεργασίες, είτε στον πρώτο γύρο, είτε στον δεύτερο γύρο. Αυτό είναι αν θέλετε και αποδεδειγμένο από την ιστορία της ευρύτερης παράταξής μας και στο παρελθόν και σήμερα. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι ούτε η Κύπρος θα απομονωθεί από τον έξω κόσμο, ούτε και θα επιστρέψουμε στην περίοδο που χρεώναμε τον λαό και τα παιδιά μας με 1 δισ. τον χρόνο υπερδανεισμό, για να κάνουμε τους ωραίους στο εσωτερικό.

Η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη για ενέργειες

Στο ψυγείο το Κυπριακό μέχρι να περάσουν οι Προεδρικές ή υπάρχει ακόμα παράθυρο ανοικτό; Εμείς είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση από εκεί που καταφέραμε να τη φέρουμε. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού από το 1964, μπήκαμε στον πυρήνα του προβλήματος. Συζητάμε με απέναντι την Τουρκία, για να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος, ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς προστάτες και εγγυητές, διαφυλακτές, αν θέλετε, της συνταγματικής του τάξης, με μονομερή δικαιώματα επέμβασης και εσαεί παραμονή στρατευμάτων. Αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και τεράστια επιτυχία είναι ότι συζητάμε πλέον για ένα κράτος που θα σέβεται απόλυτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Η Τουρκία, είναι αλήθεια, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει τις ενέργειες εκείνες που θα βοηθούσαν στη λύση του Κυπριακού. Και ήταν και λάθος η χρονική στιγμή του Κραν Μοντάνα και το είχα πει από πριν, διότι δεν υπήρχαν τα διεθνή εκείνα ερείσματα για την Τουρκία, να είναι πιο συμβιβαστική στο Κυπριακό. Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία δεν βοηθά στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Όπως και δεν βοηθούν οι εξελίξεις στο Κουρδικό και στη Συρία και στο Ιράν, για να είναι η Τουρκία πιο ευέλικτη σε άλλα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Εμείς όμως είμαστε εκεί.

Την Τετάρτη το κοντέινερ με την ανθρωπιστική βοήθεια για τους εγκλωβισμένους θα κληθεί – με βάση τις δηλώσεις του λεγόμενου υπεξ των κατεχομένων- να καταβάλει δασμούς για τα τρόφιμα. Πώς αντιδρούμε και ποια τα επόμενα βήματα; Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος αναγνωρισμένο διεθνώς, αξιόπιστο και αξιοσέβαστο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα είναι και οι νόμιμες και πρέπουσες αντιδράσεις μας στην προσπάθεια κύκλων στην άλλη πλευρά να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση που απομακρύνει τη μία κοινότητα από την άλλη. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες που έχουν οι δύο κοινότητες να προχωρήσουν μαζί στο μέλλον. Αυτό το αποδείξαμε και ακόμα μια φορά και με τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει στην Ελβετία. Εάν η απάντηση σε αυτές τις προτάσεις είναι η περαιτέρω απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, είναι πιστεύω και η ώρα των ιδίων των Τουρκοκυπρίων να τοποθετηθούν απέναντι στη δική τους προοπτική και στο δικό τους μέλλον. Διότι -και είναι με πολλή λύπη που το λέω- οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν ως ηγέτη τον κ. Μουσταφά Ακιντζί για δύο λόγους. Για να λυθεί το Κυπριακό και για να διατηρήσουν την αυτονομία τους έναντι της Τουρκίας. Οι δύο αυτοί λόγοι δεν υπηρετούνται όπως πρέπει το τελευταίο διάστημα.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα σκηνικό έντασης. Χάθηκε η εμπιστοσύνη και το καλό κλίμα; Και ποια η προοπτική σε μια νέα προσπάθεια, όποτε κι αν έρθει αυτή; Θέλω να πω κάτι για το σκηνικό έντασης που αναφέρετε διότι, σε μια προηγούμενη συνέντευξη που είχαμε τον Ιούνιο, μιλούσαμε για το σκηνικό έντασης για τις γεωτρήσεις στις οποίες θα προέβαινε η Κυπριακή Δημοκρατία στο οικόπεδο 11. Η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν είναι η μίζερη, η καημένη, η μονοθεματική Κυπριακή Δημοκρατία του παρελθόντος. Αυτό το απέδειξε για ακόμα μια φορά όταν, χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς καμιά δυνατότητα αντίδρασης εκ μέρους της Τουρκίας, προχωρήσαμε και πάλι στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, όπως θα συνεχίσουμε να προχωρούμε. Βλέπουμε από την άλλη πλευρά είτε πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την Αμμόχωστο είτε για τα μαρωνίτικα χωριά είτε ενέργειες που είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, όπως είναι το θέμα που προέκυψε με τις προμήθειες των εγκλωβισμένων. Ένα είναι το βέβαιο. Όσο και εάν η Τουρκία επιθυμεί κατά καιρούς να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα προκαλώντας διεθνείς αναταραχές, η Κύπρος σήμερα έχει την αξιοπιστία και τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας για να μπορεί καλύτερα από ποτέ στο παρελθόν να τα αντιμετωπίζει.

Posted in Συνεντεύξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *