Η ψυχολογία δεν τρώγεται

DebtΑπό την αρχή αυτής της διακυβέρνησης, όλο το επικοινωνιακό βάρος ρίχνεται στην δημιουργία μιας επίπλαστης εικονικής πραγματικότητας, με την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας θέλει να πιστεύει ότι δημιουργεί αισθήματα ικανοποίησης στο λαό. Η ψυχολογία των πολιτών θεωρείται το Α και το Ω για όλα τα ζητήματα που αφορούν την δημόσια ζωή. Θεωρείται ότι με πλαστές και κίβδηλες χαρούμενες εικόνες θα ξεπεράσουμε κάθε λογής πρόβλημα. Μοναδική εξαίρεση όταν κατασκευάζουμε μαύρες θεωρίες συνωμοσίας από “φασιστικά στοιχεία”, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Στο Κυπριακό, ήταν το κλίμα φιλίας με τον Ταλάτ και η θεωρία να μην υπάρχει σύγκρουση σε κανένα θέμα στο εσωτερικό, για να είναι ο λαός δεκτικός στις εξελίξεις. Στην εξωτερική πολιτική ήταν οι χειραψίες και τα αγκαλιάσματα για να αποδειχθεί ότι έχουμε καλές σχέσεις. Στην εσωτερική διακυβέρνηση ήταν οι δέκατες τρίτες και δέκατες τέταρτες συντάξεις σε φτωχούς και πλούσιους, οι επιχορηγούμενοι υπολογιστές στους μαθητές της δευτέρας γυμνασίου, οι εξαγγελίες για μείωση της θητείας. Σήμερα φυσιολογικά όλα καταρρέουν. Το Κυπριακό είναι φανερό ότι ξεφεύγει από τα χέρια του κ. Χριστόφια, εφόσον δεν επέδειξε την αναγκαία δυνατότητα και στιβαρότητα να το διαχειριστεί έγκαιρα και σωστά. Σε διεθνές επίπεδο τρώμε την μια σφαλιάρα μετά την άλλη από ηγέτες που διατεινόμασταν ότι τους έχουμε μαζί μας. Ανακαλύψαμε όλως αιφνιδίως την φυγοστρατία για να διαγράψουμε την μείωση θητείας, ενώ πολύ αμφιβάλλω αν θα υπάρχουν και φέτος χρήματα για να πεταχτούν αδιακρίτως σε έξτρα συντάξεις. Εξ’ όσων μάλιστα πληροφορούμε, οι φετινοί μαθητές της δευτέρας γυμνασίου μάλλον θα αργήσουν πολύ να δουν ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Στην οικονομία όπως πάμε, θα κλαίμε σύντομα πάνω από ερείπια και συντρίμμια


Το χειρότερο όμως θύμα της θεωρίας της ψυχολογίας είναι η οικονομία. Γιατί εκεί όπως πάμε δεν θα αργήσουμε να κλαίμε πάνω από ερείπια και συντρίμμια. Όχι κατά την διάρκεια της κρίσης, αλλά πιθανότατα όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα εξέρχεται από αυτήν. Διότι τότε, δεν θα υπάρχει σε αυτό τον τόπο επιχείρηση ικανή να ξαναδημιουργήσει ανάπτυξη. Το κράτος θα προλάβει να γονατίσει, να ξεζουμίσει και να κόψει τα φτερά όλων, μέσα από την αγκυλωμένη και αδιανόητη οικονομική λογική του.

Έχω γράψει ξανά ότι η κυβέρνηση του κ. Χριστόφια ήταν πολύ άτυχη, εφόσον μόλις ανέλαβε προέκυψε η κρίση. Ο Κυπριακός λαός όμως ζει ένα απίστευτο δράμα έχοντας μια τέτοια κυβέρνηση ακριβώς πάνω στην οικονομική κρίση. Ο ερασιτεχνισμός και η άρνηση αποδοχής των πραγματικοτήτων και των προκλήσεων έχουν ξεπεράσει κάθε αποδεκτό όριο, μετά και το αστείο μέτρο για την είσπραξη ΦΠΑ κάθε μήνα από συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Αυτοί που μας κυβερνούν αδυνατούν να αντιληφθούν πως λειτουργεί η αγορά, πως δημιουργείται ανάπτυξη, πως αν δεν έχεις εταιρείες να παράγουν πλούτο το κράτος δεν θα έχει από πουθενά να παίρνει.

Η αρχή ήταν με την θεωρία των δημοσίων έργων που θα δημιουργούσαν ανάπτυξη, η οποία αποδείχθηκε χάρτινος πύργος. Εν συνεχεία ήταν ο κρατικός δανεισμός 1,5 δις ευρώ με υψηλά επιτόκια δια της τεθλασμένης, μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων. Στη συνέχεια έχουμε την ψευδοτροφοδοσία των τραπεζών με τρία δις ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας. Αν αυτή γινόταν πριν από ένα χρόνο και είχε διάρκεια, θα είχε και νόημα. Σήμερα, όχι μόνο δεν περνά το χρήμα στην αγορά, αλλά επιβαρύνθηκε και η οικονομία από την καθυστέρηση μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ στα ψηλά επιτόκια. Ο μηνιαίος ΦΠΑ, δεν θα περιοριστεί στις στρεβλώσεις και την αναστάτωση. Το χειρότερο είναι ότι στέλνει παντού το μήνυμα ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Εδώ έχουμε φτάσει δυστυχώς…

Όλες οι κυβερνητικές ενέργειες στοχεύουν στην ανηλεή είσπραξη από τις ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις. Για την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία το μόνο που είδαμε ήταν ενίσχυση των διαφημίσεων του ΚΟΤ, που δεν απέδωσαν. Για τις κατασκευές, κανένα μέτρο μείωσης των υπέρογκων φόρων και τελών προκειμένου να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον. Για τα αυτοκίνητα καμία εισήγηση για μείωση των φόρων κατανάλωσης, μπας και πουληθεί κανένα. Για περιορισμό των τεραστίων δαπανών της κρατικής μηχανής ουδέν. Να στέλνουμε μονάχα τον κόσμο στην ανεργία και να τους δίνουμε επιδόματα.

Κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, η ψυχολογία, τα ψέματα, οι λογιστικές πράξεις και τα τεχνάσματα δεν τρώγονται. Αν δεν δώσετε, δεν θα πάρετε. Αλλάξτε ρότα και βοηθήστε την μικρομεσαία επιχείρηση όσο είναι νωρίς. Γιατί ο καιρός που θα μετράμε λουκέτα, καθόλου δεν αργεί.

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *