Επτά εισηγήσεις προς το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ

Κατά τη συνεδρία του διευρυμένου πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού στις 10/6/2019, έχω καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για το μέλλον της παράταξης, όπως κωδικοποιούνται στα ακόλουθα επτά σημεία:

Εισήγηση 1η – Πολιτικό και Ιδεολογικό Συνέδριο

Να εγκαταλειφθεί η λογική ότι ο πραγματισμός έχει υποκαταστήσει την ιδεολογία μας. Να επανατοποθετηθεί η παράταξη, μέσα από μια συγκροτημένη πορεία προς ένα πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο, εντός του 2019, με τρία βασικά ζητούμενα:

– Την επαναβεβαίωση, αυτούσιας, της διακήρυξης αρχών του 1976

– Τον εμπλουτισμό της με θέματα που δεν υπήρχαν τότε, όπως την πρόσβαση στην τεχνολογία, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τη συμμετοχική δημοκρατία.

– Τον καταρτισμό ενός μανιφέστου πολιτικής με ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές για όλα τα ζητήματα.

Εισήγηση 2η – Για το Κυπριακό

Συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από την πορεία του εθνικού μας θέματος. Να αντιμετωπιστεί η διάχυτη αμφισβήτηση της ειλικρινούς θέλησης της πλευράς μας για λύση του Κυπριακού.

Εισήγηση 3η – Για την Κύπρο της Νέας Εποχής και τη Μεσαία Τάξη

Μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές μας πρωτοβουλίες. Να αντιμετωπιστεί η μεγάλη υστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης. Να επικεντρωθούν με ξεκάθαρο τρόπο οι πολιτικές μας στα προβλήματα του μέσου πολίτη, την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης και στη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους μας.

Εισήγηση 4η – Φρεσκάρισμα και Αλλαγές με Πολιτικό Στίγμα

“Φρεσκάρισμα” και αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα με εμφανές όμως το πολιτικό στίγμα, που έχει τρωθεί μετά τις προεδρικές εκλογές. Να αντιμετωπιστεί δραστικά η αλαζονεία που πολλές φορές εκπέμπεται μέσα από πολιτικές, κομματικές και προσωπικές συμπεριφορές. Να σπάσει η τεράστια φυσική και ψυχική απόσταση μεταξύ παράταξης και κοινωνίας.

Εισήγηση 5η – Συλλογικότητα στην ηγεσία

Να αναληφθούν από τους αξιωματούχους με ευδιάκριτο τρόπο οι ευθύνες που προβλέπονται από το καταστατικό και να γίνουν και καταστατικές αλλαγές που θα τις κάνουν πιο συγκεκριμένες. Να επαναφέρουμε το σύστημα του ετήσιου απολογισμού και της λογοδοσίας των αξιωματούχων. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι κόμμα συλλογικό και όχι αρχηγικό.

Εισήγηση 6η – Για την προώθηση των ιδεών μας

Να εγκαταλείψουμε τον «διαγωνισμό των χειροτέρων» και την επίκληση του «μπαμπούλα» του ΑΚΕΛ και να επικεντρωθούμε στη θετική μας ατζέντα. Να εμπνεύσουμε ξανά τις παραγωγικές και δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις στους μεγάλους εθνικούς στόχους. Να εξηγήσουμε τη διαφορά του πατριωτισμού με τον εθνικισμό. Να κατεβούμε και να δώσουμε τις πολιτικές μάχες εκεί όπου τις χάνουμε, τις κοινότητες και τις γειτονιές, με νέα και καλά καταρτισμένα στελέχη.

Εισήγηση 7η – Άνοιγμα των εσωκομματικών διαδικασιών

Να κάνουμε το επόμενα άλμα στην εσωκομματική δημοκρατία, αφαιρώντας όλα τα διαδικαστικά εμπόδια συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες. Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος να συμμετάσχει, χωρίς προαπαιτούμενα, ακόμη και σε ημέρα εσωκομματικών εκλογών. Και να δημιουργήσουμε δομές που θα ενθαρρύνουν και θα δίνουν αξία και νόημα στην εθελοντική πολιτική συμμετοχή.

Posted in Άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *